You are currently viewing Παρουσίαση της 1ης  Πανελλήνιας Επιστημονικής Εκδήλωσης για τη Δημιουργία Κέντρων Τοκετού από την ΕΑΜΜΕ

Παρουσίαση της 1ης  Πανελλήνιας Επιστημονικής Εκδήλωσης για τη Δημιουργία Κέντρων Τοκετού από την ΕΑΜΜΕ

Στις 13-14 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Επιστημονική Εκδήλωση για τη Δημιουργία Κέντρων Τοκετού στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων,  από την ΗΒΜΑ (Hellenic British Midwifery Association) με συνδιοργανωτές την  ΕΑΜΜΕ (Ένωση Ανεξάρτητων Mαιών/τών Ελλάδας) και την ΕΨΕ (Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία). Η επιστημονική εκδήλωση είχε την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Μαιευτικής του ΠΑΔΑ, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τμήματος Μαιευτικής ΣEY ΔΙΠΑΕ.

Στην επιστημονική εκδήλωση παρευρέθηκαν μαίες και μαιευτές από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι των συλλόγων μαιών/τών, το τμήμα μαιευτικής του ΠΑΔΑ, φοιτητές/τριες μαιευτικής και γυναίκες. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο καθηγητής της ιατρικής σχολής Γ. Δασκαλάκης και η εκπρόσωπος της επιτροπής του ΚΕΣΥ για τα κέντρα τοκετού και καθηγήτρια μαιευτικής Α. Λυκερίδου. Επίσης, μέρος της εκδήλωσης καλύφθηκε από την ΕΡΤ. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για τη δημιουργία κέντρων τοκετού από το Midwifery Unit Network (Munet) και το City University, με τις εκπροσωπους τους, καθηγήτριες Lucia Rocca-Ihenacho και Christine McCourt. 

Ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των γυναικών και την ανάγκη τους να έχουν περισσότερες επιλογές και αυτονομία στη γέννα τους και σεβόμενος τους μακροχρόνιους αγώνες της ελληνικής μαιευτικής κοινότητας, ο Ελληνοβρετανικός Σύλλογος Μαιών/τών (Hellenic British Midwifery Association) πήρε την πρωτοβουλία να μεταφράσει  τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα για τα Κέντρα Τοκετού στην ελληνική γλώσσα, έτσι ώστε η δημιουργία των Κέντρων αυτών να είναι αποτελεσματική, ασφαλής και βιώσιμη.

Η θεματολογία που παρουσιάστηκε ήταν πρωτότυπη και ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση της παροχής περιγεννητικής φροντίδας στη χώρα μας. Τονίστηκε η σημασία της εστίασης στη δυάδα μητέρας-βρέφους, ενώ αναλύθηκαν τα πρότυπα που ακολουθούνται από το Δίκτυο Κέντρων Τοκετού (MUNET), καθώς και τα ερευνητικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των εν λόγω προτύπων. Παρουσιάστηκαν εκτενώς οι εμπειρίες και τα επιστημονικά δεδομένα του μαιοκεντρικού μοντέλου φροντίδας (midwifery-led care) και του μοντέλου συνεχιζόμενης φροντίδας (continuity of care) διεθνώς, καθώς καιι η σημασία της εφαρμογής του μοντέλου αυτού στην ελληνική πραγματικότητα. Υπογραμμίστηκε δε, η αναγκαιότητα δημιουργίας κέντρων τοκετού στην Ελλάδα, αλλά και η έλλειψη αυτονομίας του μαιευτικού επαγγέλματός στη χώρα μας. 

Στη εκδήλωση σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην μαιευτική βία που προκαλείται από την παγιωμένη κουλτούρα άσκησης της μαιευτικής. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην αλλαγή της μαιευτικής πρακτικής από το βιοιατρικό στο βιοψυχοκοινωνικό  μοντέλο, και τονίστηκε η αναγκαιότητα αυτής της μετάβασης τόσο για την δημιουργία των κέντρων τοκετού όσο και για την αλλαγή της κουλτούρας στην περιγεννητική περίοδο. 

eamme_kentra_toketou

Η ΕΑΜΜΕ συμμετείχε δυναμικά στη συνδιοργάνωση,  με τη την παρουσία των μελών της και τις δύο μέρες της εκδήλωσης. Συνεργάστηκε άριστα με το ΗBMA  και εδραίωσε τη συνεργασία μαζί τους για μελλοντικές δράσεις. Η παρουσία μας  στην διεπιστημονική  κοινότητα της χώρας μας, αγκαλιάστηκε από τους συλλόγους μαιών και από άλλους φορείς που συμμετείχαν.  Ως Ένωση δεσμευτήκαμε στην εκπαίδευση και την εφαρμογή του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου που ήδη παρέχουμε στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, ασκώντας την μαιοκεντρική φροντίδα.  

Μετά την παρουσίαση των στατιστικών των ανεξάρτητων μαιών, προτάθηκε από τα τμήματα Μαιευτικής η συνεργασία για την εκπόνηση έρευνας, ώστε αυτά να δημοσιευτούν και να καταδείξουν τα αποτελέσματα του μαιοκεντρικού μοντέλου φροντίδας.

Η 1η Πανελλήνια Επιστημονική εκδήλωση για τη δημιουργία κέντρων τοκετού στην Ελλάδα στέφθηκε με επιτυχία. Είμαστε ευγνώμονες στις Ευρωπαϊκές οργανώσεις και στο HBMA που έθεσαν τις βάσεις και έφεραν την επιστημονική γνώση για την επιτυχή, ασφαλή και βιώσιμη  δημιουργία κέντρων τοκετού στην Ελλάδα.

Οι ανεξάρτητες μαίες της ΕΑΜΜΕ θα παίξουν σημαντικό ρόλο, στην ενίσχυση του μαιοκεντρικού μοντέλου φροντίδας, στην αλλαγή της κουλτούρας στην περιγεννητική περίοδο, αλλά και στη δημιουργία κέντρων τοκετού στη χώρα μας. 

Η πρόκληση είναι εδώ για μας!