You are currently viewing Κέντρα Φυσικού Τοκετού: Ένα μικρό βήμα για την μαιευτική, ένα μεγάλο βήμα για τη γονεϊκότητα

Κέντρα Φυσικού Τοκετού: Ένα μικρό βήμα για την μαιευτική, ένα μεγάλο βήμα για τη γονεϊκότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΑΜΜΕ

Ιούλιος 2024

Η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ:4109/Β/15-7-2024) δίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της μαιευτικής στην Ελλάδα τη δυνατότητα ίδρυσης Κέντρων Φυσικού Τοκετού.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού (Birth Centers) θα παρέχονται σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές που τα διέπουν, ολοκληρωμένες υπηρεσίες προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας σε υγιείς εγκύους, κατηγορίας χαμηλού ή πιθανού κινδύνου, σε επιτόκους, λεχώνες, καθώς και σε νεογνά. Τα Κέντρα οργανώνονται και λειτουργούν με βάση το «Μαιοκεντρικό Μοντέλο Φροντίδας».

Η ΚΥΑ προήλθε από πολυετείς προσπάθειες και αιτήματα από το σύνολο της μαιευτικής κοινότητας, την ΕΑΜΜΕ (Ένωση Ανεξάρτητων Μαιών – Μαιευτών Ελλάδας), κυρίως όμως από τις ίδιες τις γυναίκες, προκειμένου αφενός να αναγνωριστεί και στη χώρα μας το μαιοκεντρικό μοντέλο φροντίδας και αφετέρου να μειωθούν οι άσκοπες παρεμβάσεις στη γέννα και οι αναίτιες καισαρικές τομές.

Η/Ο μαία/μαιευτής αποτελεί την/τον κύρια/ο επαγγελματία υγείας, που έχει την ευθύνη με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και διεθνείς προδιαγραφές, για το φυσικό/μη παρεμβατικό τοκετό, την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από την απαρχή της έως τον τοκετό, τη μεταγεννητική φροντίδα της λεχωίδας και του νεογνού της, αλλά και την οργάνωση και διοίκηση κλινικών δομών όπως τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού υιοθετούν και προάγουν το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο φροντίδας, το οποίο μέσα από το ολιστικό του πρίσμα συνταιριάζει τόσο τις σωματικές και ψυχολογικές όσο και τις κοινωνικές ανάγκες και για αυτό το λόγο αναφέρεται συχνά και ως Κοινωνικό μοντέλο φροντίδας. Μέσα από το πρίσμα αυτό, το Κοινωνικό μοντέλο φροντίδας που επικρατεί στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού σέβεται και υποστηρίζει τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, με βασικούς πυλώνες την αυτοδιάθεση και αυτονομία του σώματός τους και τη λήψη αποφάσεων μετά από τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Σε αντίθεση με το ιατροκεντρικό μοντέλο, στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού η εγκυμοσύνη και η γέννα δεν αποτελούν ασθένεια, αλλά μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει ανέκαθεν στο ανθρώπινο σώμα.

Με βάση την τρέχουσα επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση, το μαιοκεντρικό μοντέλο φροντίδας εξασφαλίζει μικρότερα ποσοστά παρεμβάσεων κατά τη γέννα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει κατά πολύ την εμφάνιση επιπλοκών και βελτιώνει αισθητά τα περιγεννητικά αποτελέσματα.

Συμπεραίνεται ότι η δημιουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη χώρα μας, που μαστίζεται από τις αναίτιες καισαρικές τομές (62%), ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και παράλληλα θα ενισχύσει το φυσιολογικό τοκετό και την αυτονομία της γυναίκας, αλλά και το ρόλο των μαιών/μαιευτών.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΜΜΕ υπό την προεδρία της Ιωάννας Βασιλάκη